Powered By Blogger

marți, octombrie 20, 2009

Crema de zahar ars



Crema de zahar ars  sau" Creme Brulee" este o reteta clasica ! Originara din Franta dovedeste inca o data ca bucătăria franceză se remarcă printr-o mare complexitate şi diversitate.Este o cremă pe bază de lapte dulce, legată cu gălbenuş de ou şi aromată cu vanilie, cu crustă de zahăr ars. E un desert care trebuie încercat!

Ingrediente
8 oua mari
200 g zahar
1 l lapte
150 g zahr tos sau zahar brun
2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare
   Intr-o cratita smaltuita de 2 l, zaharul se caramelizeaza. Dupa ce s-a format putina spuma la suprafata (nu se caramelizeaza mai mult deoarece capata un gust amar), cratita se ia de pe foc si, tinand cu o manusa tortile, se invarte in asa fel, incat sa se tapeteze pana la jumatatea ei cu zaharul ars care curge; se lasa, apoi, sa se raceasca.
   Intr-un castron de 2 l, ouale intregi se freaca cu zaharul si zahrul vanilat. 1-2 minute, cu mixerul sau lingura, pana cand se lichefiaza bine albusul si se formeaza putina spuma. Dupa aceea, se dilueaza cu laptele rece, adaugat trepatat, amestecand mereu. In crema nu se pune faina: se va ingrosa numai cu ouale. Compozitia se toarna in cratita tapetata cu zahar ars, care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cam 160 C, descoperita, asezata intr-o tava cu apa rece sau calduta. Apa din tava nu trebuie sa fiarba in clocote nici un minut, numai sa fie fierbinte, altfel, va fierbe si compozitia din cratita si se va branzi, capatand un aspect poros si devenind rigida. Crema trebuie sa fie neteda si omogena. Cand apa din tava incepe sa fiarba, se adauga cate 1/2 pahar cu apa rece, din 10 in 10 minute si focul se mai reduce, ca sa nu se rumeneasca crema prea mult. Se tine in cuptor 50-60 minute. Cand crema este gata ( se simte inchegata la palpare), cratita se trage la usa cuptorului, se inclina putin si, daca crema se desprinde de cratita pana la baza si nu se observa crema laptoasa, neinchegata, cratita se scoate din cuptor; crema se lasa sa se raceasca in cratita, chiar si pana a doua zi. Dupa ce s-a racit, se introduce in frigider ca sa capete o consistenta mai mare.
   Crema de zahar ars se poate fierbe si pe aragaz.Compozitia se poate imparti si in 8-10 cescute sau boluri mai mici in care se pune zaharul caramelizat anterior avand grija sa se acopere intreaga suprafata. Acestea se introduc intr-o oala joasa cu baza mai lata plina  cu apa . Apa nu trebuie sa clocoteasca deloc, ci numai sa fie fierbinte. Crema se fierbe tot timpul la foc mic, circa 30-40 min. Se controleaza cu mana, daca este bine legata deasupra. Dupa cele 30 minute se scot bolurile din apa, se lasa sa se raceasca si se dau la rece cel putin 1 h.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger