Powered By Blogger

luni, octombrie 19, 2009

Galuste cu prune din aluat cu gris

Ingrediente
300 g cartofi (3-4 cartofi medii)
sare
2 linguri ulei
1 ou
50 g faina
30 g gris
1/4 kg prune
50 ml ulei
sare
50 g pesmet
zahar
zahar vailat
coaja rasa de la o lamaie
scortisoara pudra
Mod de preparare
  •    Cartofii, fierti in coaja si apoi curatati, se zdrobesc , cat sunt fierbinti si se amesteca cu 2 linguri de ulei. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu oul, apoi se adauga faina, grisul si coaja de lamaie si se framanta putin, pana cand acestea se incorporeaza. compozitia se pune pe blatul de lucru, presarat bine cu faina, se modeleaza in forma de sul mai gros (4-5 cm diametru) care , apoi, se taie in 12 felii.
  •    Prunele se spala, se sterg , se scot samburii, se pudreaza cu scortisoarasi se aseaza , cate una , pe fiecare felie.Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care, apoi, se trece bine prin faina. galustele se lasa una langa alta pe masa. O cratita de 2 L se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune o lingurita cu sare. Cand clocoteste, se reduce flacara, se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda decratita si se lasasa fiarba la foc mic. Se fierb circa 10-12 min. de obicei cand sunt fierte ele se ridica la suprafata. .
  •   Pe durata fierberii , intr-o tigaie, se infierbanta pesmetul in ulei, la foc mic  (1-2 min), ca sa se rumeneasca putin, amestecandu-se in continuu.La final, inainte de a tavali galustele prin acest amestec, se adauga zahar si 2 plicuri cu zahar vanilinat.Optional se poate amesteca si cu nuca macinata sau nuca de cocos.Galustele se scot cu spumiera, bine scurse de apa si se trec usor prin amestecul din pesmet si se aseaza pe un platou.
   Se servesc imediat sau se pastreaza calde, acoperite, la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte.
   Aceasta reteta o am de la mama mea si este reteta originala, specifica Ardealului, a gombotilor cu prune.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger