Powered By Blogger

miercuri, mai 23, 2012

Tarta cu capsuni si crema de branza

Cam demult nu am mai postat retete, dar iata ca revin cu o reteta de tarta usoara, cu fructe, care anunta venirea verii, anotimpul meu preferat!
Este o tarta atipica, desi reteta aluatului este una clasica, asezarea in tava difera putin de retetele clasice.


Ingrediente:
Pentru aluat...
250 g faina
2 galbenusuri
un ou intreg
                                                                       100 g de unt
50 g zahar
50 ml smantana sau lapte
1 varf de cutit de sare
 1 pliculet de zahar vanilat

Pentru umplutura cu branza...
200 g de branza de vaci grasa
1 ou
1 plic praf de budinca cu gust de frisca
1 lingurita de amidon alimentar
2 pliculete de zahar vanilat
coaja de lamaie
esenta de rom
5 linguri zahar pudra

Pentru ornat...
700 g capsuni proaspete
100 g zahar
3 linguri amidon alimentar
200 ml suc sau ceai indulcit de capsuni (sau alte fructe rosii)
frunzulite de menta (optional)
1 pliculet cu gelatina granule

Mod de preparare:

Untul rece se da pe razatoarea cu gauri mari si se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat.

Se adauga apoi galbenusurile si oul, parful de sare, laptele si la final faina, rezultand un aluat cremos ca si in imagine.

Se da la frigider pentru o jumatate de ora ca sa se intareasca untul deoarece in timpul prepararii acesta s-a inmuiat si este imposibil de asezat aluatul in forma.
Intre timp se prepara crema de branza. Se freaca branza de vaci cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga aromele, oul, praful de budinca si amidonul.

Se scoate aluatul din frigider si se aseaza direct in tava pentru tarta, fara a se mai framanta sau intinde cu sucitorul. Se foloseste o spatula si degetele pentru nivelarea lui. Se toarna apoi in mijloc crema de branza si se da la cuptorul incins la 180 C pentru 30-40 de minute.


Se prepara jeleul de capsuni.  200 de g din cantitatea totala de fructe se pune la fiert impreuna cu zaharul si ceaiul. Cand da in clocot se adauga amidonul dizolvat in putina apa si se mai fierbe 2-3 minute. Se lasa putin la racit si se mixeaza cu blenderul pana devide o masa gelatinoasa. La final se adauga si gelatina dizolvata in prealabil in putina apa sau ceai. Atentie: amestecul sa nu fie prea fierbinte, sa nu distruga gelatina.
Se trece la decorat si finalizat tarta: se pune un strat de jeleu peste tarta.


Se monteaza capsunile, taiate in jumatati...


iar la final se desarta jeleul ramas peste toata suprafata intinzand bine ca sa patrunda printre golurile formate.
Et voila...gata!



Si sectiune!


 

Un comentariu:

Powered By Blogger