Powered By Blogger

miercuri, aprilie 13, 2011

Cuib de viespi cu vanilie si stafide

Ni s-a facut pofta de niscaiva patiserii si m-am gandit la un cuib de viespi delicios si...lipicios! :) Asa ca am verificat daca mai am nuca, dar...pauza. In schimb am dat de niste pliculete cu praf de budinca de vanilie si o punga cu stafide...yupiii. Si ...le-am combinat, iar rezultatul...delicios. S-au evaporat toate in 10 minute!


Ingrediente pentru 12 bucati

Aluatul:
500 g faina
40 g drojdie
30 g zahar
15 ml rom
50 ml ulei sau 50 g unt
5 galbenusuri
300 ml lapte
1/2 lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie

Crema:
1 plic budinca de vanilie
200 g stafide
500 ml lapte
3-4 linguri zahar

Pentru uns:
100 g unt

Siropul:
100 ml lapte
150 g zahar
1 plic zahar vanilat

Intr-un castron de 2 l se freaca drojdia cu zaharul, se adauga galbenusurile, romul, uleiul sau untul topit, coaja de lamaie, sarea, laptele si, la urma, faina. Se amesteca bine, la inceput cu lingura, apoi se framanta cu mana in castron, 10 minute si se lasa sa creasca 15-20 minute, pana cand isi dubleaza voumul.


In acest timp, se prepara budinca conform instructiunilor de pe pachet si se pun la inmuiat in rom stafidele.

Aluatul dospit se pune pe masa de lucru presarata cu faina si i se da forma de dreptunghi, presandu-l cu mana, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime. Se intinde in foaie dreptunghiulara de 4 mm grosime care, apoi, se unge cu untul inmuiat, peste care se intinde budinca si se presara stafidele stoarse de rom.


Foaia se taie toata o data, cu cutitul trecut mereu prin faina ca sa nu se lipeasca aluatul, in fasii de cca 5 cm latime si 20 cm lungime. Se ruleaza fiecare fasie; rulourile astfel obtinute se aseaza pe una din baze, in tava de aragaz, unsa cu unt, cu distanta de 3 cm intre ele, ca sa aiba loc sa creasca. Partea de la baza fiecarui rulou se aduna, inainte de a se aseza in tava, in asa fel, incat sa nu permita umpluturii sa curga in timpul coptului. Se lasa aproape de sursa de caldura sa cresca inca 30 de minute, apoi tava se introduce in cuptorul incins in prealabil la 180 C ( treapta mijlocie :)), unde se lasa 30-40 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute.

Pana se coc, se pune la foc mic o craticioara cu laptele in care s-a dizolvat zaharul. Se lasa sa fiarba 2-3 clocote si se ia de pe foc adaugandu-se zaharul vanilat.
Dupa ce cuiburile s-au copt si s-au rumenit usor, tava se scoate din cuptor. Cu ajutorul unei pensule, prajitura se stropeste bine cu sirop ( trebuie sa fie bine unsa la suprafata ) si apoi tava se introduce din nou la cuptor, unde se lasa 10 minute, ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa.
Se servesc calde sau reci. Noi le-am servit calde! :)) Nu am mai avut rabdare!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger