Powered By Blogger

miercuri, octombrie 21, 2009

Vargabeles

Este o reteta tipic ungureasca care se face in Ardeal, cu o aroma deosebita si cu o consistenta pufoasa! Un desert pe care il va indragi intreaga familie!
Ingrediente

500 g branza de vaci
4 pliculete zahar vanilat
250 g zahar
6 oua
500 g paste late (tagliatele)
1 lingura smantana
50g unt sau margarina
coaja rasa de la o lamaie
esenta de rom
200 g stafide
pesmet

Mod de preparare
   Pastele se pun la fiert  intr-o oala de 2 l cu putina sare si un strop de ulei ( ca sa nu se prinda), iar stafidele se pun la inmuiat in rom. Intre timp intr-un castron se freaca branza de vaci cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema omogena.Treptat se adauga apoi galbenusurile (se separa de albusuri care se pastreaza la rece pentru mai tarziu). Se amesteca cu mixerul in continuare si se adauga smantana, untul si aromele. Cand pastele sunt fierte ( nu se fierb mai mult de 5-8 minute), se scurg , se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa sa se raceasca de tot. Se amesteca apoi compozitia de branza de vaci cu pastele bine racite si scurse, adaugandu-se la final stafidele. Se amesteca usor in asa fel incat pastele sa nu se sfarame. Se lasa compozitia sa se odihneasca si se pregatesc tavile: se ung cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Eu folosesc tavile pentru cozonaci.
   Inainte de a fi introduse la cuptor se bat albusurile spuma cu mixerul adaugand cateva picaturi de lamaie sau rom pentru ca spuma sa devina mai ferma. Se amesteca apoi cu compozitia de branza prin "rasturnare" de jos in sus si nu mai mult de 4-5 ori ca sa nu cada ,se distribuie compozitia rapid in tavile pregatite si se introduce la cuptor. Timpul de coacere nu ar trebui sa depaseasca 60-70 minute, la o temperatura de 180 C, temperatura care trebuie crescuta treptat. Dupa ce au fost scoase din cuptor si s-au racorit putin, budincile vor fi pudrate cu zahar.
   Aceasta budinca ungureasca poate fi servita alaturi de un glob de inghetata de vanilie sau cu o rozeta de frisca alaturi!
   Sper ca v-am facut pofta!

2 comentarii:

Powered By Blogger