Powered By Blogger

duminică, ianuarie 08, 2012

Cozonac cu rahat

Un alt concurs la care m-am gandit sa particip se desfasoara pe http://www.pentruacasa.ro/ care, impreuna cu partenerul Electrocasnice SRL, au organizat un concurs culinar unde marele premiu este o plita incorporabila Hotpoint Ariston. Bineinteles ca am aflat noutatea pe blogul Laurei Adamache.
Sa vedem...poate voi castiga! :)
Sa incepem!

Ingrediente:
1 kg de faina (neaparat la temperatura camerei, eventual lasata de cu seara in bucatarie)
2 pachetele drojdie (50 g)
250 g zahar
6 galbenusuri
1 lingurita rasa sare
2 pliculete zahar vanilat
1/2 pastaie vanilie
1/2 l lapte cu 3,5 % grasime
200 g unt ( un pachet 60 % grasime)
esenta vanilie, portocala si lamaie
coaja de lamaie si portocala confiata
400 g rahat colorat
ulei
In plus...
2 tavi cozonac
2 bucati de hartie pentru copt

Mod de preparare:

Se incalzeste laptele in care se dizolva tot zaharul si zaharul vanilat, se adauga estentele si pastaia de vanilie. Laptele trebuie doar incalzit si nu fiert.


Se prepara apoi maiaua din drojdia amestecata cu 2-3 linguri de lapte caldut si tot atatea linguri de faina. Se pune la dospit langa o sursa de caldura pentru 15 minute.



Intre timp, se freaca 5 galbenusuri cu sarea si fructele confiate. Dupa ce a dospit, se toarna peste maia amestecul din galbenusuri, restul de lapte si faina, neaparat cernuta.



Se framanta bine cu mana pentru zece minute adaugand treptat untul topit...


apoi, inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei, impaturind de mai multe ori masa de aluat!



Aluatul nu trebuie sa fie prea vartos, dimpotriva, trebuie sa aiba o consistenta destul de moale, dar sa nu se lipeasca de degete :)
Aluatul bine framantat ( aprox 20 minute ) se pune intr-un vas, se acopera cu un servet mare si se lasa la dospit 1 ora si jumatate, ferit de curenti de aer.



Cat timp dospeste aluatul, se taie cubulete intreaga cantitate de rahat, se amesteca galbenusul ramas cu cateva linguri de lapte (pentru uns cozonacii ) si se pregatesc cele 2 tavi.
Dupa ce s-au scurs cele 90 de minute, se imparte aluatul in doua, iar fiecare jumatate rezultata se va imparti tot in doua bucati.Se intind cele doua bucati pe un strat fin de ulei si se presara bucatele de rahat, apoi se ruleaza fiecare, iar in final, cele doua rulade se impletesc. Vor rezulta exact doi cozonaci.

Se aseaza cu grija in tavile gata pregatite si se mai lasa la dospit inca 40 de minute.

Se ung apoi cu o pensula inmuiata in amestecul din galbenus si lapte si se dau la cuptor pentru cca 45 -60 minute (daca vreti sa fie mai rumeni) la o temperatura de 180 C.


Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava, dupa care pot fi savurati cu placere! :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger