Powered By Blogger

luni, ianuarie 16, 2012

Tort Elena

De Revelion am sarbatorit si ziua scumpei si dragei mele mame. Cu aceasta ocazie m-am hotarat sa-i prepar un tort deosebit pe care l-am botezat "Tort Elena".


Ingrediente:

Blatul:
5 oua
250 g unt sau margarina
250 g faina
1 praf de copt
esenta de rom, vanilie si migdale
2 pliculete zahar vanilat
250 g zahar
50 ml lapte
1 varf de cutit sare

Cantitatile sunt suficiente pentru 1 blat, dar,  in cazul de fata,  toate se imultesc cu 2 pentru ca sunt necesare doua blaturi.

Cremele:
 2 l Fanta Madness ( aroma de struguri)
4 plicuri budinca cu gust de frisca dr Oetker
1 l frisca lichida
4 pliculete intaritor frisca
2 pliculete gelatina
24 linguri zahar
200 g stafide aurii
3 linguri coniac
2 linguri coaja de lamie confiata
2 linguri coaja de portocala confiata

Pasta de zahar ( fondantul):
 4 linguri de miere
10 gr gelatina
120 ml apa
100 g unt
100 g amidon alimentar
1250 - 1300 g zahar pudra
colorant alimentar violet
Nota: pasta de zahar (fondantul) se prepara cu o zi inainte.

Decor:
Flori gata preprate (achizitionate de la un magazin de specialitate)
perlute din zahar sidef ( alb si roz de la Dr Oetker )
pasta de zahar pentru modelat

In plus...cateva linguri de Pina Colada Mix pentru insiropat blatul, 9 bete de frigarui :) o sa vedeti de ce...si o bucata de carton alb 


Mod de preparare:

Se bate spuma untul cu toata cantitatea de zahar, zaharul vanilat si esentele pana devine usor pufos si se dizolva tot zaharul. Se adauga, pe rand, ouale intregi si sarea, mixand usor dupa adugarea fiecarui ou.Apoi, se amesteca faina cu praful de copt si se adauga peste crema de unt alternand cu laptele. Daca se considera ca aluatul este prea vartos, se mai poate adauga inca putin lapte.

Se toarna compozitia in forma unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptorul incins la 170 C timp de 30 - 40 minute. Blatul este gata atunci cand se inteapa cu o scobitoare si aceasta iese curata. Sub nici o forma nu deschideti cuptorul in primele 20 de minute.
Dupa coacere, blatul se mai lasa in forma , sa se raceasca, aproximativ 10 minute. Daca folositi o forma cu baza detasabila ( ceea ce este de recomandat ) va fi mai usor sa-l scoateti pe un platou.
Se repeta procedura si la al doilea blat, dupa care se lasa la racit si se prepara crema.

Se pune la fiert intr-o oala incapatoare Fanta ( eu am pus "aproape" :) 2 l ca sa iasa mai vartoasa crema) si se prepara budinca.

Praful se amesteca cu 12 linguri de zahar si cu tot atatea de suc.
Cand lichidul incepe sa fiarba se toarna mixul peste suc si se amesteca compozitia continuu ca sa nu faca cocoloase.

Va rezulta o crema gelatinoasa , destul de tare si vartoasa. Dupa ce a dat primul clocot se ia de pe foc si se lasa la racit.

Frisca ( care a stat putin si la congelator) se bate cu cele 12 linguri de zahar ramase si cu intaritorul, dupa care se pune la rece.
Intre timp, se pune la inmuiat gelatina in 100 ml apa rece pentru 10 minute. Se trece apoi intr-un vas pe bain-marie ca sa se dizolve si se amesteca cu 2-3 linguri de frisca rece. Se face acest lucu pentru ca sa nu se formeze inesteticele si neplacutele "golomoate".Dupa ce s-a omogenizat, se toarna amestecul peste frisca batuta si se incorporeza bine trecand cu lingura de jos in sus ( celebra metoda "prin rasturnare" ). La final, se adauga coaja de lamaie si portocala confiata.
Jumatate din cantitatea de frisca se amesteca cu jumatate din crema de budinca, adaugata treptat, lingura cu lingura.Se adauga stafidele inmuiate in coniac si stoarse bine amestecandu-se usor.


Se trece acum la ansamblarea tortului. Primul blat, care s-a racit deja, se taie in 3 sectiuni. Prima sectiune se aseaza in forma de tort cu baza detasabila. Se insiropeaza cu o pensula inmuiata in Pina Colada.

Se unge apoi blatul cu budinca...

urmeaza crema de budinca...

si, la urma, frisca cu gelatina.

Urmeaza a doua sectiune ( insiropata si ea), din nou aceleasi alternari si, la final, ultima sectiune, insiropare si dat totul la frigider.
:)
Apoi se repeta procedeul si la celalalt blat (etajul), dar nu inainte de a-l decupa la o dimensiune mai mica.

Se da la frigider pentru ca sa se intareasca si sa se compacteze crema. Intre timp, primul blat ar trebui sa fie  gata pentru a fi imbracat in fondant (care a fost preparat cu o zi inainte si care se scoate la temperatura camerei inainte cu 1-1 si jumatate inainte de a fi utilizat).

Fondantul se prepara asa: gelatina se inmoaie in cantitatea de apa (120 ml) si se lasa la hidratat pentru 10 minute. Se adauga apoi mierea si se pune pe bain-marie pentru dizolvarea gelatinei, dupa care se adauga untul. Se amesteca pentru fluidizare si se lasa la racit. Impreuna cu amidonul si zaharul pudra amestecul se pune intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana devine o pasta nelipicioasa si usor de modelat. Daca mixul este prea lipicios se mai adauga putin zahar pana ajunge la consistenta dorita.

Imbracarea tortului se realizeaza in felul urmator:
  • Intreaga cantitate de pasta se imparte in 2 bucati: prima ar trebui sa reprezinte jumatate din cantitate, iar celelalte doua vor fi rezultatul impartirii celei de-a doua jumatati.
  • Sper ca ati inteles...:)
  • Se unge tortul cu putina frisca ( ceea ce a ramas de la umplerea lui) pentru ca fondantul sa adere la suprafata acestuia si sa nu alunece.
  • Prima bucata de fondant ( ceea mare) se framanta bine si se intinde cu sucitorul pe o suprafata neteda si unsa cu putin ulei. Foaia nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca sa nu se rupa si nici prea groasa deoarece s-ar putea fisura sau rupe pe muchia tortului.
  • Pentru a transfera foaia , se va rula pe sucitor si se va aseza cu grija peste tort.


Se netezeste usor folosind o paleta mai lata pentru a scoate golurile de aer, dupa care se taie surplusul.
La fel se va proceda si cu "etajul " tortului folosind una dintre cele doua bucati de fondant ramase.

Ansamblarea:
Se aseaza primul tort pe o baza ( platoul de prezentare) si se infig 8 bete pentru frigarui in mod circular (diametrul cercului format trebuie sa fie cat diametrul "etajului") si inca unul la mijloc. Se vor taia la nivel cu un cleste ( aici a intervenit sotiorul meu), iar suprafata va fi udata cu ajutorul unei pensule pentru ca urmatorul tort "etajul" sa nu alunece si sa se deplaseze.
Blatul mic, care a fost imbracat si el in fondant se va aseza pe un carton care va fi taiat la dimensiune si se va transfera peste celalalt tort.
 Betele si cartonul se folosesc pentru sustinere, iar apa pensulata la baza tortului mic se utilizeaza pentru a forma un lipici.

Acum tortul este gata pentru a fi decorat. Eu am utilizat diverse flori din pasta de zahar, perlute din zahar colorate si bilute de diferite marimi facute din pasta ramasa, iar la baza fiecarui etaj am lipit o panglica pe care am construit-o tot din fondant la care am adaugat o cantitate foarte mica de colorant violet si am stantat-o folosind...o bratara:)) care are un model iesit putin in relief.
Si , gata tortul!

LA MULTI ANI!



LA MULTI ANI MAMI!




 

4 comentarii:

  1. minunat, vreau sa mi fac curaj sa l incerc!!
    Gwen

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci! Nu-i atat de greu, pare a fi dificil! Trebuie sa ai muulta rabdare si timp! Astept poze!

    RăspundețiȘtergere
  3. waw, si foarte aspectuos si dupa ingrediente tare, tare bun :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Diana! Da, invitatii au fost foarte incantati de gust si de aspect (ii faceau poze in frigider :)), la fel si sarbatorita! :)

      Ștergere

Powered By Blogger