Powered By Blogger

joi, februarie 16, 2012

Vitel provencal cu ciuperci

O friptura delicioasa pentru un pranz sau o cina cu aroma provensala acompaniata de savoarea champignoanelor brune.Poate fi servita alaturi de un piure de cartofi, cum am facut si eu, sau poate fi acompaniata de o portie de cartofi pai.


Ingrediente:

1 kg carne de vitel ( preferabil muschiulet)
1 kg ciuperci champignon brune ( sunt mai aromate)
sare
piper
mix ierburi de Provence
400 ml vin rosu demisec
1 lingura sos Worcester
200 ml apa sau supa de pui
1 morcov
1 ceapa
2 catei usturoi
1/4 telina
1 radacina de ptrunjel
piper boabe
4-5 foi de dafin
8 linguri ulei de masline
1 lingura de amidon

Mod de preparare:
Se face o marinata din vin, apa, sos Worcester, felii de morcov,ceapa, telina, patrunjel, piperul boabe, 3 linguri ulei de masline si foile de dafin. Se fierbe pana da in clocot, se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se adauga un "pumn " din mixul de ierburi si la final bucata de carne proaspata. Se tine la marinat pentru cel putin 3 ore. Este de preferat sa se marineze 24 de ore ca sa se desfaca fibra carnii, dar din lipsa de timp se poate opta si pentru varianta scurta.


Intre timp se prepara ciupercile. Acestea se spala, se taie feliute si se calesc in 5 linguri de ulei de masline.
Dupa ce s-au calit, se sting cu marinata strecurata, pastrand putin si pentru ungerea fripturii in timpul coacerii. Calirea ciupercilor, dupa cum se vede, trebuie asadar sincronizata cu timpul de marinare.Se mai fierb cinci minute dupa care se adauga amidonul diluat cu putina apa , se mai fierbe un clocot si se trage la o parte lasandu-se sa se odihneasca.
:)
Se ia bucata de carne marinata si se unge cu untul care a fost amestecat cu sare, piper, ierburi provencale si cei doi catei de usturoi pisati, dupa care se impacheteza intr-o folie de aluminiu. Se pune intr-o tava plina cu apa si se da la cuptorul incins la 180 C pentru 30 de minute.

Dupa o jumatate de ora se scoate din cuptor, se desface folia lasand sa curga sosul format in tava si se mai da pentru aproximativ inca 1 ora la cuptor. Daca va place mai in sange reduceti timpul cu 15 minute, iar daca va place bine facuta se adauga inca 15-20 de minute la timpul de gatire. In tiumpul coacerii se unge din cand in cand cu sosul din tava si cu restul de marinata.
Sosul cu ciuperci se toarna intr-un vas sau pe un platou incapator urmand ca bucata de friptura sa se aseze in centrul vasului turnand din sos astfel incat sa se impregneze cu aromele formate. Acest lucru se realizeaza cat friptura este fierbinte.

Se serveste langa turnulete din piure de cartofi ornate cu ciupercute si fire de oregano sau apleland fiecare la propria imaginatie.


Bon apetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger