Powered By Blogger

duminică, iulie 08, 2012

Placinta cu fructe de padure


A sosit si vremea fructelor proaspete, culese din gradina dimineata pe racoare! Mari amatori de tarte si placinte cu fructe, a mea familie de abia a asteptat sa fie gata, sa se poata desfata cu explozia de arome concentrate intr-o felie!
Iata si reteta...


Ingrediente:

Pentru blat
300 g faina
175 ml lapte
25 g drojdie
1 galbenus de ou
50 g unt sau margarina
1 lingura de zahar
1 plic zahar vanilat
esenta de rom
1 lingurita coaja de lamaie razuita

Pentru crema de branza
200 g branza de vaci
100 g zahar
1 lingurita coaja de lamaie razuita
1 strop esenta de vanilie
1 plic de budinca de vanilie sau crema pentru tarte
2 oua
1 varf de cutit sare

In plus,
500 g afine proaspete
200 g zmeura
150 g zahar pudra
1 plic de gelatina rosie
2 linguri  amidon de porumb

Mod de preparare:

Intr-un bol se amesteca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, dupa care se dilueaza cu 50 ml lapte caldut si se adauga 3 linguri de faina.Maiaua se lasa la dospit pentru 15 minute, acoperita cu folie alimentara.
Apoi se adauga grasimea topita, galbenusul de ou, laptele ramas si faina. Se framanta cu mana aproximativ 8 minute si se mai lasa o data la dospit pana isi dubleaza volumul. Eu las de obicei aluatul sa dospeasca cam 30 - 40 de minute...
Dupa ce timpul s-a scurs, se intinde aluatul intr-o forma rotunda pe masa infainata pana ajunge la grosimea de 1 cm, dupa care se repartizeaza in tava pentru tarte. Eu impatur aluatul in patru, il asez in forma dupa care il desfac si il aranjez.


Se freaca branza de vaci cu zaharul, se adauga ouale, sarea si aromele, apoi praful pentru budinca.
In adancitura formata in tava se distribuie crema de branza, crema care se poate realiza in timpul de dospire a aluatului.


Se da la cuptor pentru 35-40 de minute la o temperatura de maxim 180 C.
Cat timp placinta noastra se coace, desavarsindu-si aromele, se realizeaza toppingul delicios. Afinele ,care au fost puse la scurs din timp, amestecate cu zaharul, se pun intr-o cratita si se dau in clocot. Cand fierb, se adauga amidonul amestecat cu 4 linguri de apa si se mai fierbe putin. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca.


Se scoate placinta din cuptor...


se lasa 5 minute sa "respire", dupa care se unge cu sosul de afine si se presara cu zmeura.
Se face apoi, pentru fixare, un jeleu, din zeama scursa de la afine, eventual diluata cu putin ceai de fructe de padure (sau afine) si gelatina rosie conform instructiunilor de pe pachetel. Se distribuie uniform peste fructe si se lasa la racit.


Se serveste rece, alaturi de un glob de inghetata si topping de zmeura.


Racoritoare si plina de vitamine!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger